L'essència de l'arbre

(Il·lustrador portada)

L’essència de l’arbre és la reconstrucció de les circumstàncies que als protagonistes els va tocar viure en els anys de la guerra civil, de la postguerra i fins a l’actualitat. Malgrat les vicissituds, els personatges, especialment les dones, van saber continuar endavant trencant els lligams que les esclavitzaven, i apostant amb valentia i determinació per obrir un horitzó cap a un món més humanitzat.
L’autora, a través d’uns personatges reals i imaginaris, fa un retrat poètic i lúcid d’una època marcada per l’esperança. A través de la narració, trobarem el seu estil, capaç de captivar les vides colpejades d’uns éssers que s’apropen a les nostres vides i que van lluitar incansablement pels seus anhels i, alhora, ens ensenyen a mirar sempre cap al futur, sense oblidar el passat.

Il·lustrador portada
Colección
Literatures
Número en la colección
7
EAN
9788494387470
ISBN
978-84-943874-7-0
Depósito legal
V-4215-2023
Páginas
262
Ancho
15 cm
Alto
22 cm
Edición
1
Nivel de lectura
Adult
Fecha publicación
28-12-2023
Paperback
19,50 €

Reseñas


  • https://www.ivoox.com/podcast-estrictament-confidencial_sq_f11357185_1.html

    https://open.spotify.com/episode/2MIaKKSdhLF8DoaV24YvZ7?si=7b5e9f5f69b44df6

    http://pepaubeda.net/

  • ‘L’essència de l’arbre’

    La poeta d’Alfara del Patriarca (Horta Nord) Maria del Carme Arnau i Orts ha publicat en Balandra Edicions la seua segona novel·la, L’essència de l’arbre. En aquesta ocasió el llibre apareix a les llibreries sense l’aval d’un guardó literari.

    Maria Carme Arnau narra la història d’una nissaga familiar durant el segle XX. Llauradors amb terres, catòlics i amb una concepció del món conservadora i tradicional. Una nissaga lligada al cicle agrari anual i a la voluntat del patriarca que organitza i decidix la vida a l’alqueria on viuen, situada a l’horta de València.

    La proclamació de la Segona República és vista pels membres de la família com un trencament amb l’orde tradicional i la viuen amb escepticisme. La guerra civil la patixen amb gran temor i la postguerra amb una certa decepció, no confessada mai públicament.

    La narració té unes altes dosis de lirisme, sobretot quan descriu l’horta, però també una agilitat i una amenitat superiors al seu anterior llibre, La raó s’escampa en l’aigua.

    Com en bona part de les famílies, hi ha una tensió entre l’autoritat representada pels pares i marits i els individus que conformen la família, les dones, esposes o filles.

    El llibre és una denúncia clara dels efectes negatius del masclisme i el patriarcalisme en un nucli familiar, de la injusta pressió social sobre un individu, que van patir les nostres besàvies i àvies i que encara, emmascarat, patixen les nostres mares.

    L’essència de l’arbre és un crit a favor de la llibertat de les dones, contra l’autoritarisme dels mascles alfa. Un autoritarisme que a la curta o a la llarga acaba girant-se contra ells. La vida es convertix en un niu de mentides, de falses aparences, i pren l’aire d’una tragèdia.

    És, però, també un homenatge als llauradors, que amb el seu treball i esforç extragueren de la terra els seus millors fruits.

    Maria Carme Arnau i Orts es rebel·la contra el tot val en l’amor. L’amor només es fa amb amor i no amb enganys i amb xantatges emocionals. Contra una concepció falsa i hipòcrita de l’espiritualitat. Denuncia les falses creences masculines sobre l’amor i la sexualitat, sobre l’orde social, sobre la polaritat social, la violència que en un moment donat una part de la societat aplica a l’altra, o la que aplica l’home sobre la dona.

    Intenta entrar dins del pensament dels seus personatges i esbrinar quines són les motivacions que els impulsen a actuar com actuen. Som producte d’un temps i d’un país, però també de l’educació que hem rebut. L’educació ens fa més sensibles al dolor dels altres, crea en nosaltres la necessitat de reafirmar-nos en la llibertat. Només la solidaritat entre els qui patixen ens pot salvar.

    Hi ha per part dels protagonistes del llibre la necessitat de contar a les noves generacions allò que es va viure i es va patir perquè aquestes tinguen clar quin ha de ser el camí. És aquesta mateixa necessitat lligada a la voluntat de construir un paisatge i una manera de viure que van desapareixent la que, entre altres coses, ha portat Maria Carme Arnau i Orts a escriure L’essència de l’arbre.

    Manel Alonso

    Diarigran

Libros relacionados